Eğitim Sistemine Öneriler – 2
Her dersin ne işe yaradığı en basit ve anlaşılır şekilde hem dönem başında hem de belli aralıklarla anlatılmalı. Öğrenci ne öğreneceğini, bu dersin hayatına ne katacağını, gerçek hayatta veya işinde ne tür bir katkı sağlayacağını bilmeli, ta ki öğrendiği şeyler zihninde bir yerlere otursun ve mantıksal bağlantıları sağlanabilsin.
Yaşadığım bir örnekten yola çıkarsak Ortaokul 3. sınıfta (şimdi 8. sınıf) Ticaret adında bir ders görmüştük. Hatırımda kalan bir iki şey şu, bir büyük T harfi çiziyoruz. Sağına bir şeyler yazıyoruz, soluna bir şeyler yazıyoruz ve toplayıp çıkarıyoruz. Sonuç bilmiyorum ne. Bir sürü hesap var, en çok aklımda kalan ise demirbaş eşya hesabı ne işe yarıyorsa 🙂 Bir de kitapta tek tük resimden bir tanesi hatırımda kaldı, o da bir kaza resmi ve altında şu yazıyordu, “kaza geliyorum demez, sigorta yaptırmak riski azaltmaktır” gibi bir şeyler.
Koskoca bir yıl sen kalk bir dersi oku, öğren, çalış, dinle, sınavlarına katıl, kitabı incele. Netice sıfır elde var sıfır. En acısı da hadi dersin içeriği ile ilgili çok bir şey öğrenmesek te hiç olmazsa sadece bu dersin ne işe yaradığı, amacının ne olduğunu öğrenseydik, bu bile önemli bir kazanım olacaktı, zira belki merak edip ilk fırsatımızda araştırıp öğrenme şansımız olurdu.
Her ne ise mevzu belli ve uzatmaya gerek yok. Yapılacak iş son derece basit ve hayati derecede önemli. Efendim hoca ilk derse girer girmez çıkarın kalemi kitabı yazın bakalım demeyecek. İlk 3-5 ders sohbet edecek, dersle ilgili bilgi verecek, kimin ne bildiğini gözlemleyip mevcut durumu anlamaya çalışacak, ileride yaşanabilecek problemler ve somut ihtiyaçlar üzerinden örneklemeler yaparak güzel bir şekilde dersin ne işe yaradığını, bu derste ne anlatıldığını basit ve anlaşılır şekilde gösterecek. Ondan sonra varsın tembel öğrenci dersin içeriğini öğrenmesin, dersten kalsın mühim değil inanın. En azından neyi kaçırdığını veya ileride ihtiyaç dahilinde neye başvuracağını bilir hiç olmazsa. Yani ben dersi geçtim de ne oldu sanki. Merak edip çalışan öğrenciyi ise böyle bir yaklaşımdan sonra neler beklediğini varın siz düşünün.